Uit Huis en op Kamers!

Door Vanx op dinsdag 13 april 2010 21:15 - Reacties (50)
Categorie: Algemeen, Views: 7.981

Uit huis en op kamers!


http://i44.tinypic.com/xf6ye1.jpg
Waarschijnlijk (hopelijk...) heeft elke tweaker het meegemaakt of gaat het ooit mee maken. Ik ben deze zomervakantie aan de beurt. Ik ben er niet uitgekicked door mijn ouders, ik zou het hier ook nog wel even kunnen uithouden, maar het is een "moetje".
Het waarom
Ik ben namelijk na een lang inschrijvingstraject een paar weken geleden als 1 van de 200 (van de +/- 700 aanmeldingen) aangenomen bij de Amsterdam University College. AUC reserveert mijn kamertje in Amsterdam en wel in Watergraafsmeer: Google Streetview van de flat. Het scheelt veel dat de AUC mijn kamer regelt, want zelf op zoek gaan naar een kamer in Amsterdam is een onmogelijke opgave. De kamer is waarschijnlijk rond de 25 vierkante meter. Het is nog niet zeker welke ik toegewezen krijg, als ik geluk heb is het meer, als ik pech heb is het minder.

Het allemaal "bij elkaar" wonen is een van de aspecten van het University College (UC) concept. De bekendste UC is die van Utrecht, daar woont iedereen zelfs bij elkaar op de campus. In Middelburg op de Roosevelt Academy wonen de studenten op 3 plekken in de stad, alleen in Maastricht mag je helemaal zelf kiezen waar je woont. (Als jullie willen, kan ik wat meer uitweiden over het UC-concept, maar ik gok dat de meesten daar niet zo op zitten te wachten.)

Wat wil ik en wat heb ik
Dus, terug naar de basis, ik moet mijn kamertje inrichten. Ik ben begonnen met alle familieleden, kennissen te vertellen dat alle spullen die ze over hebben bij mij welkom zijn.

Tot nu toe heeft me dat het volgende opgeleverd:
• Een kleine vriezer
• Een tostiapparaat
• Twee theedoeken
• Een berg kopjes/bekers
• Twee degelijke boxen en een versterker

Daarna heb ik even een lijstje gemaakt van alles wat ik nog graag zou willen:
• Elektrisch fornuis
• Koelkast (mijn opa heeft toegezegd er een te sponsoren, dan wel de waarde ervan)
• Pannen en andere kookbenodigdheden
• Een frituur (optioneel)
• Een TV (Liefst 1080p, 26-30 inch, 2xHDMI, Sony/Philips, tweedehands)
• Een Laptop (De AUC heeft geen computer lokalen en "verplicht" het gebruik van een eigen laptop, mijn desktop neem ik natuurlijk gewoon mee.)
• Bureau/boekenkast/bank
• Lang bed (een gozer van 1.92 stop je niet meer in een 2m bed :+ )
• Een combimagnetron (Helemaal vergeten erbij te zetten! :P )

http://www.bonluxat.com/cmsense/data/uploads/orig/Jeremy_Harvey_Hello_There_Chair_fck.jpg Mijn ouders willen alle "nuttige" dingen sponsoren. Voor de meubels kan ik natuurlijk gewoon naar IKEA, maar iets speciaals, tweedehands, is vaak een stuk leuker en kwalitatief beter. Zoals dit stoeltje, waarvan ik er een keer zes met mijn vader ergens op de kop heb getikt.

Afsluitend wil ik nog even zeggen dat mijn lijstje redelijk ambitieus is. Ik heb nog vier maanden, voordat ik erin kan, dus ik heb alle tijd om rustig goeie deals uit te zoeken.
Enlighten me, wat zijn de do's en wat zijn de don'ts wat betreft het op jezelf wonen. Welke dingen moeten ik gewoon uit mijn hoofd zetten en welke dingen moet ik cht niet vergeten?

Volgende: Hot and happening: the intuitive interface! 03-'11 Hot and happening: the intuitive interface!
Volgende: Steun de piraten met een donatie? 11-'09 Steun de piraten met een donatie?

Reacties


Door Tweakers user SilentSimon, dinsdag 13 april 2010 21:20

Studenten die voor het eerst op zichzelf gaan wonen komen gemiddeld 5 kilo aan ;)

Het belangrijkste is dat je kunt koken, douchen etc. en slapen. Heb je dat allemaal voor elkaar vergeet dan vooral de administratieve dingen niet zoals inschrijven @ gemeente en internet / telefoon / tv en weet ik wat aanvragen danwel laten verhuizen.

Voor de rest maakt het allemaal niet uit en komt het wel goed.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 21:20]


Door Tweakers user Sgreehder, dinsdag 13 april 2010 21:20

Internet, laptop, tafeltje, goede stoel, bed, klaar.

Door Tweakers user BonzO, dinsdag 13 april 2010 21:22

• Een frituur (optioneel)
Optioneel?!?!? ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 21:23]


Door Tweakers user Spetsnaz, dinsdag 13 april 2010 21:24

@Sgreehder
Vergeet de koelkast niet, als student wil je wel ten alle tijden een koud biertje kunnen pakken. :P

Nu we het over bier hebben.
*loopt richting de koelkast*

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 21:25]


Door Tweakers user Aelthar, dinsdag 13 april 2010 21:25

Maak er gelijk een 2 persoonsbed van, en die TV die zou ik optioneel maken, want als je student bent, geloof me, je gaat niet veel TV kijken ;)

Door Tweakers user Spetsnaz, dinsdag 13 april 2010 21:31

Een tv zou ik gewoon nemen, toch wel lekker als je een tijd lang achter je pc hebt gezeten en verder niks te doen hebt, ook handig als je visite krijgt en een film wilt kijken.
Ik heb toen een 32inch CRT van philips op marktplaats gekocht voor 25,- en heb er digitene van KPN bijgenomen, kost je 8,50 per maand, voor het geld hoef je het dus niet te laten.
Ben er nog steeds blij mee dat ik het heb gedaan ook al kijk ik niet vaak tv.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 21:32]


Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 13 april 2010 21:32

@_ElMo_: waar gaat dat nou weer over. De gemiddelde studielast komt neer op 40 uur per week. Heb je daar 60 uur voor nodig dan zit je boven je niveau, zit je eronder dan kun je extra gaan werken bij de bijbaan die je toch al nodig hebt als je op kamers gaat.

Ik had mijn studietijd niet overleefd zonder televisie. Niet dat ik uren per dag kijk, maar het is toch wel fijner om een film te kunnen kijken op een groter scherm dan op dat van je laptop, of je console er op te kunnen aansluiten, of het nieuws te kijken of gewoon wat doelloos te zappen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 21:36]


Door Tweakers user Mercatres, dinsdag 13 april 2010 21:37

Ook dat bureau lijkt me nogal handig, zeker als je echt wilt studeren (en je moet toch ergens je papierstapel en laptop kwijt?

Nu zit ik nog met een vraagje: ikzelf ben ook een student, en gebruik wel een desktop. Gelukkig verplicht mijn school me niet om een laptop te gebruiken en levert dus ook de nodige infrastructuur (lees: desktops op school). Het is maar een denkpatroon natuurlijk, als je echt een laptop nodig hebt, dan is dat zo.

Door Tweakers user Aapenootjes, dinsdag 13 april 2010 21:44

• Elektrisch fornuis
Mag ik vragen waarom je elektrisch wilt? Ik kan me nog indenken dat in sommige huizen gas om wat voor reden dan ook niet mag. Maar geef mij lekker een fatsoenlijk Gas fornuis, dat is tenminste direct heet in tegestelling tot de meeste elektrische fornuizen (ik tel inductie even niet mee).
Met gas is het tenminste ook niet zo'n probleem als je pan ooit niet meer zo recht is... :p
* Aapenootjes is blij met de 12 gas pitten in zijn studentenhuis :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 21:44]


Door Tweakers user AMD1800, dinsdag 13 april 2010 21:44

vriezer? Gast, ik heb een koelvriescombi. Koelkast past makkelijk 3 kratten grolsch in. en in de vriezer past wel 4 hele broden en nog wat losse shit. Hartstikke handig.

Maar het gaat dus om een kamer met eigen keuken als ik het goed begrijp? Gas wil ook prima hoor enne wat ik eigenlijk nog mis zijn schalen om bijvoorbeeld sla in te maken :) Een oven + magnetron in huis vind ik ook een must. Ik heb een Galanz oven grill magnetron combi. 30 euro 2e hans, 100 bij de blokker. Magnetronfunctie doet het goed, oven nog niet geprobeerd :P

Een student zonder tostiapparaat in huis, is geen student. Dus je bent goed op weg 8-)

Door Tweakers user Thijs_O, dinsdag 13 april 2010 21:48

Hee Vanx,

Leuk om te zien dat je AUC gaat doen. Ik wil zelf volgend jaar UCU gaan doen in, hoe raad je het, Utrecht - was dit jaar helaas te laat met inschrijven.

Anyway, ik hoop dat je af-en-toe ook eens wat blogt over je ervaringen als student enzo. Kan wel interessant zijn voor de mensen hier aangezien de meeste mensen toch niets weten over 't UC-model.

GL :)

Door Tweakers user niels hilarius, dinsdag 13 april 2010 21:54

Met die 25 vierkante meter zou ik me desktop niet meenemen. Goeie laptop, extern harde schijfje lijkt mij een goeie oplossing,

Door Tweakers user AMD1800, dinsdag 13 april 2010 21:59

@ Niels hilarius: Je hebt echt wel plek voor je desktop hoor, anders wordt die desktop ook nooit meer gebruikt :P. 25m2 is echt lomp groot

Door Tweakers user the mod man, dinsdag 13 april 2010 22:01

desktop idd niet nuttig (heb mijne na 2 maand verkocht wegens alleen nog maar op laptop werken (ben sinds december op kamers)

Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 13 april 2010 22:01

@niels hilarius: waarom niet? Een desktop zet je doorgaans onder je bureau, en zo veel meer ruimte nemen een scherm, toetsenbord en muis niet in ten opzichte van een laptop, waar je toch ook graag een muis bij wil hebben.

Door Tweakers user Plakjekaas, dinsdag 13 april 2010 22:15

Als je niet veel geld kwijt wil aan meubels, maar toch wel kwaliteit wil hebben, kan je is gaan kijken bij verschillende kringloop winkels. Ik blijf me verbazen wat sommige mensen wel niet weg doen. Prachtige bankstellen, mooie eettafels, enz...

Zekers een kijkje waard :)

Door Tweakers user WoBBeL, dinsdag 13 april 2010 22:19

Koop eerst alles 2e hands wat je moet kopen...later kun je het stukje bij beetje vervangen door nieuwe dingen. Ik kook op een gasfornuis van 25 jaar oud met oven eronder en hij ziet eruit alsof ie nog nieuw is ;)

Door Tweakers user Vanx, dinsdag 13 april 2010 22:56

Over de keuken: ja, deze is ingebouwd, net zoals de toilet/douche. Ik heb 1 kamer bekeken, op de open dag. Ik heb daar geen gasaansluiting gezien, dus ik ga uit van een elektrisch fornuis. Nog even wachten op de officile papieren daarover. De magnetron staat nu ook in de blog!

De TV is alleen voor films en voetbal! Ik weet niet eens zeker of ik wel een TV-abbo neem, ligt maar net aan de meerprijs boven Internet. Bellen, zoals natuurlijk alle tweakers, lekker via VoIP en inkomend via mobiel.

Ik vind het heel leuk om vaak een filmpje te kijken (is die private-tracker nog ergens goed voor). Mijn doel is dan ook om over die 3 jaar, de hele IMDb top 250 te hebben gekeken :)

De studielast van een UC is flink boven de normale studie. Je doet namelijk het equivalent van 1.5 2 bachelors in die drie jaar. Ik reken op zeker 50+ uren per week, terwijl ik toch een zeer snelle leerling ben. Ter vergelijking de zwaarste universitaire studie is 40 uur (lucht- en ruimtevaarttechniek) en mijn tweede keus studie econometrie "maar" 35 uur.

Desktop neem ik mee, zodat mijn laptop niet meer hoeft te zijn dan een typmachine met een mooi scherm en een flinke batterij. De heavy compileer/design dingen doe ik dan op de desktop. (Dropbox FTW! )

Als extra info over de AUC. Ik ga een Science track volgen met vooral veel wiskunde, maar ook informatica en natuurkunde. Ook wil ik een minor in Social Science doen en dan vooral met economie en een beetje rechten.

Ik ga zeker eerst tweedehands kijken, IKEA is alleen maar leuk voor de standaard rommel. Speciale dingen zijn, imo, veel vetter en geven de kamer een beetje sfeer en karakter. Aan kwalitatief goede spullen zie je heel vaak niet dat het al eerder is gebruikt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 22:57]


Door Tweakers user QuiCk01, dinsdag 13 april 2010 23:06

"Een frituur (optioneel)"
Waar slaat dat op?
Een frituur is prioriteit nummer 1 :9

Door Tweakers user Icyzer, dinsdag 13 april 2010 23:10

Zo klasgenootje, mooi voorelkaar. Alle kamers waar ik tot nu toe langs kom zijn met mazzel 15m2. En dan zonder keuken en badkamer. Je zit dan in een studentenhuis dus. Dusss, hoeveel betaal je hier nu voor? En mis je dan niet de sociaale bijkomstigheden van studentenhuis, elke avond zelf koken alleen eten etc?

Ohja nog wat tips voor spulletjes:
Goede bureaustoel
Als je genoeg ruimte hebt, 2 bureaus/tafels. Een voor je pc en rotzooi en de andere exclusief voor leren schoolwerk, lekker opgeruimt zonder afleiding.
Als die er nog niet is, een spiegel.
Kapstok
Prullenbak
5.1 surround sound ^^
En als je toch voor een nieuw bed gaan, 2 persoons is the way to go!

(even een vraagje, wat moet je zoal dan compileren/designen? Ik dacht dat het heel veel droge theorie was?)

Door Tweakers user Chip., dinsdag 13 april 2010 23:12

@_ElMo_
Wie kijkt er tegenwoordig nog TV? Ik kijk alles via 't internet op me laptop. :+

Door Tweakers user beefstick, woensdag 14 april 2010 00:07

Ik zou een stofzuiger ook gewoon niet nemen. Je kunt echt wel 4 jaar zonder 1 keer stofzuigen. Gewoon iedere keer voor je naar buiten gaat even heel diep inademen en dan buiten weer uitblazen moet wel genoeg wezen.

Door Tweakers user wheez50, woensdag 14 april 2010 01:51

Bed: tweepersoons - da's echt gewoon genoeg als je overdwars gaat. En beddengoed is standaard. Eventueel: hoogslaper voor de ruimte. Met een aantal goedkleurende kleine(re) kussentjes een romantisch/handige-lees plek.

Wat ik essentieel vind: een goede zitplek om te lezen. Om eerlijk te zijn, ik heb er een stuk of 5 in en om mijn huidige plekkie. Ontspannen lezen leert een stuk beter...

Ook slim: Neem *geen* tv-aansluiting. Scheelt veel tijd waarin je anders voor de buis zou hangen - ik zit dom op internet te surfen, maar goed, zonder internet is een stuk moeilijker :) - ga voor een scherm dat je op je computer aan kan sluiten. Ik heb een ouderwetse 4:3 dieper-dan-'ie-breed-is beeldbuis (op de centen lettend) zonder tvaansluiting, maar met aansluiting op pc - een genot (icm xbmc).

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 april 2010 01:52]


Door Tweakers user arno_vos, woensdag 14 april 2010 08:33

* Zorg voor een goede inboedelverzekering (zeker met 2x pc, dure tv en andere digitale zooi)
* geen tv. Je kunt altijd bij andere mensen kijken (voetbal, films) en het scheelt je bakken met tijd.
* in je keuken: magnetron, tosti ijzer, goede pan (wok/hapjespan) en een goed kookboek.

Door Tweakers user Appel, woensdag 14 april 2010 09:00

Aansprakelijkheidsverzekering ben ik zelf compleet vergeten. Zorg ook voor een klerenkast/meubel, dat scheelt je een hoop rotzooi qua kleren.
Ook is een wasrek onmisbaar!

Succes! :)

Door Tweakers user Kypo, woensdag 14 april 2010 09:04

Kledingkast ;) Je kleren op een rekje midden in je kamer is niet relaxt! Naast een bureau zou ik voor je bank een soort van salontafeltje zetten. Is wel zo fijn als je met een paar maten een biertje zit te drinken

Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 14 april 2010 09:06

De studielast van een UC is flink boven de normale studie. Je doet namelijk het equivalent van 1.5 2 bachelors in die drie jaar. Ik reken op zeker 50+ uren per week, terwijl ik toch een zeer snelle leerling ben. Ter vergelijking de zwaarste universitaire studie is 40 uur (lucht- en ruimtevaarttechniek) en mijn tweede keus studie econometrie "maar" 35 uur.
Dan lijkt me dit:
(Als jullie willen, kan ik wat meer uitweiden over het UC-concept, maar ik gok dat de meesten daar niet zo op zitten te wachten.)
interessanter dan het vertellen hoe op jezelf wonen bevalt, want dat hebben zoals je schrijft de meeste tweakers waarschijnlijk al meegemaakt :P

Verder snap ik nog steeds niet wat mensen tegen televisie hebben. Als je bang bent je tijd ervoor gaat zitten te verdoen: zonder tv zijn daarvoor alsnog legio alternatieven. Daarnaast is een televisie-abonnement vaak verplicht (of gewoon inbegrepen) bij een kabelinternet en -telefoonabonnement.

Het lijkt me handig om uit te zoeken hoe het internet daar is geregeld. Ligt er al niet gewoon een internetaansluiting in de flat waar je je eigen switch of router in kunt prikken?

Daarnaast moet je voor een verzekering gewoon even langs de bank / verzekeringsagent gaan. Ik kon geen inboedelverzekering afsluiten omdat ik geen eigen voordeur had, maar als dat wel kan kun je interessante pakketten afsluiten (inboedel + reis + wettelijke aansprakelijkheid).

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 april 2010 09:20]


Door Tweakers user plankton123, woensdag 14 april 2010 09:07

Ik woon ook sinds 3 weken "op mezelf" (met een vriend) en het bevalt mij heel goed :)
Eten = spagetti, macaroni, frikandellen of iets anders met rijst en tomatensaus :P
En ja je komt aan en nee, je eet niet gezond...

En dan heb je het nog niet over het bijna dagelijkse kratje bier... ;)

Door Tweakers user Ivos, woensdag 14 april 2010 09:24

Inboedelverzekering kan ook zonder eigen voordeur, het gaat erom dat je je kamerdeur op slot kan doen. Dat is althans bij de meeste (erg goedkope, vanaf 2 a 3 euro/maand) studentenpakketten zo.

Verder TV: "TV (Liefst 1080p, 26-30 inch, 2xHDMI, Sony/Philips, tweedehands)"
Niet om het een of ander, maar dat klinkt nogal verwend voor een beginnend student. Tenzij je nu al gewend bent om flink geld binnen te harken of dat van je ouders te krijgen natuurlijk. De meeste studenten (inc ikzelf) die ik ken hebben het maar te doen met een kristallen bol van 2 tientjes. De rest van dat geld kun je vaak beter besteden aan bier... eh nuttige dingen. Studieboeken zijn extravagant duur, kijk ook zeker eens op amazon (creditcard regelen noodzakelijk) of www.abe.com, kun je je erg veel geld mee uitsparen soms!

Ook wat betreft de opmerking dat TV niet nodig is: ben ik het deels mee eens, studententijd is juist een prima tijd om niet voor de TV te hangen, maar lekker buiten de deur bezig te zijn (studeren,vereniging,vrienden,reizen,regelen,sport,bestuur doen). Alhoewel uitkaterend op de bank tv kijken ook wel wat heeft...

En: "Met die 25 vierkante meter zou ik me desktop niet meenemen.". In wat voor studentenhuis woon(de) jij? 25 m2 is behoorlijk riant, genoeg mensen die moeten beginnen met 8 a 10 m2, zeker in Ams.

Tot slot (ik maak er al weer een veel langer verhaal van dan nodig, duidelijk tentamentijd nu): "De studielast van een UC is flink boven de normale studie. Je doet namelijk het equivalent van 1.5 2 bachelors in die drie jaar"

Dat gaat dan wel om 2 niet technische bachelors neem ik aan :P. Bij werktuigbouwkunde zeiden ze aan het begin ook al: die 40 uur is een minimum wil je het nominaal doen. Daarna zeiden ze: kijk eens links en rechts van je, een van die 2 mensen zit er komend jaar niet meer (40% valt af 1e jaar), bleek aardig te kloppen....

Voor de rest veel succes, en vooral ook plezier! Gaan studeren (en op kamers!) is het begin van een supermooie tijd, maak er wat van! :D

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 april 2010 09:25]


Door Tweakers user Thijs_O, woensdag 14 april 2010 09:35

Ben inderdaad ook wel benieuwd naar 't kostenplaatje. Bij de UCU ben ik zo'n ~10.000 euro per jaar kwijt maar dat is dan incl. huisvesting, eten, collegegeld enzovoort. Neem aan dat jullie wel zelf je eten e.d. moeten regelen dus dat zal wel lager uitvallen. :P

Door Tweakers user vistu, woensdag 14 april 2010 09:42

Dat gaat dan wel om 2 niet technische bachelors neem ik aan . Bij werktuigbouwkunde zeiden ze aan het begin ook al: die 40 uur is een minimum wil je het nominaal doen. Daarna zeiden ze: kijk eens links en rechts van je, een van die 2 mensen zit er komend jaar niet meer (40% valt af 1e jaar), bleek aardig te kloppen....
Dit komt me bekend voor, precies hetzelfde verhaal in Delft een 3 jaar terug. Moet er niet aan denken om er nog een vergelijkbare bachelor bij te doen :|

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 14 april 2010 09:55

Waterkoker -> bakkie thee met een pannetje op een electrische pit is niet echt je-van-het
Een goed koffiezetapparaat! (tsja, tussen de pilsjes in moet er ook wel eens een avondje/nachtje doorgehaald worden)

Als je water hebt op de kamer en een waterafvoer -> kleine vaatwasser. Zo duur zijn ze niet en echt.... met 10 bier in je donder ga jij niet bordjes lopen afwassen in een teiltje

Door Tweakers user AMD1800, woensdag 14 april 2010 10:31

@ RetroX: Nee, dat doe je wel als je niet meer brak bent :P

Door Tweakers user BdK9001, woensdag 14 april 2010 10:45

@ Ivos: Dan heb ik vast naast je gezeten, want ik doe al 3 jaar heel wat anders :P

@ Vanx: al heel vaak gezegd, maar neem een 2 persoons. Gooi er een dikke stapel kussens op overdag, dan is het een bank. Verder weet ik niet wat voor monitor je bij je desktop hebt, maar als die een beetje leuke maat heeft (20" of groter), dan kan je ook gewoon een goedkoop tv-kaartje in je pc prikken, kost je misschien 3 tientjes, maar dan kan je ook gelijk opnemen en dergelijke. Ik heb daar zelf heel bewust voor gekozen bij mijn op-kamers-gaan. Mocht je uiteindelijk goedkoop groot willen kijken, ga dan eens op zoek naar een overhead projector en een 15" tft, dan kan je een beamer met een resolutie van net geen 720p bouwen voor 50-60

Overigens is 25m2 wel echt een zee van ruimte, ik doe het met 12 (plus een kleine bergruimte boven de gang) maar ik heb er wel een 2 persoons, een redelijke kledingkast, een boekenkast (Billy) en een lang bureau in staan. Die laatste heb ik gefabriceerd van een ladenkast en een paar poten van ikea en een stevige houten plaat in dezelfde kleur van de praxis.

Veel plezier alvast!!

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 april 2010 10:52]


Door Tweakers user Ivos, woensdag 14 april 2010 10:57

@BdK9001, zoiets las ik ook al op je blog inderdaad, rechten nu toch? Opvallende is wel dat niet alleen 40% afvalt, ook een redelijk deel (mijzelf inclusief) vindt het supertechnische niet meer zo nodig na een paar jaar. Die neigen richting de technisch bedrijfskundige kant, of industrieel ontwerp/software ontwikkeling. Zo zie je maar, na een paar jaar kan alles er heel anders uitzien :)

En over 't afwassen: vaatwasser is in je eentje wel fijn, maar zodra je in een groep woont krijg je die zwartepiet weer over wie 'm leegruimt. Ideaal de huisjongsten de afwas en het bier halen te laten doen :z

Ook niet vergeten voor op kamers trouwens: gereedschapssetje (voor je fiets en al wat je in je kamer zou moeten doen. Toch wel handig als er ff wat stuk gaat in de 25 m van je ;))

Door Tweakers user vistu, woensdag 14 april 2010 11:04

@Ivos
Dat is zeker opvallend, ik zie het zelf ook, de echt technische vakken (dynamica, thermodynamica) hebben duidelijk minder interesse dan de 'programmeer'-vakken, en inderdaad technisch bedrijfskundig. Grappig dat je dat overal terug ziet. Hoe los jij dat op? Het toch halen van de vakken waar je duidelijk minder interesse voor hebt? Zelf kan ik een vak als Dynamica 2 wel schieten |:(

Door Tweakers user Vanx, woensdag 14 april 2010 11:15

Dat gaat dan wel om 2 niet technische bachelors neem ik aan :P. Bij werktuigbouwkunde zeiden ze aan het begin ook al: die 40 uur is een minimum wil je het nominaal doen. Daarna zeiden ze: kijk eens links en rechts van je, een van die 2 mensen zit er komend jaar niet meer (40% valt af 1e jaar), bleek aardig te kloppen....
Ik zal het niet erger maken dan het is :P Die 2 bachelors is inderdaad gericht op twee niet-technische. Toch is voor mij die 1.5 bachelor echt een combinatie van een technische bachelor (Wiskunde +informatica + natuurkunde, bestaat geen specifieke studie bij) en een halve "normale", namelijk economie.

Je moet wel rekening houden met een zwaar toelatingstraject. Ik gok dat de meeste mensen op AUC cum laude geslaagd zijn en/of heel veel "extra curricular activities" (Buiten school met school ;) ) gedaan hebben. Omdat er zoveel gemotiveerde studenten zijn is de "leersfeer" erg goed. In Utrecht haalt 85% het, dat zegt wat over de studie/ de studenten.

In deel 2 ga ik in op de andere tips/verzoeken :) Onder andere het kostenplaatje :Y)

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 april 2010 11:19]


Door Tweakers user Stellar, woensdag 14 april 2010 11:16

Internet/tv-aansluiting ligt er via Lijbrandt 26,95 in de maand. Gas is inderdaad niet aanwezig, helaas.

Door Tweakers user ZpAz, woensdag 14 april 2010 11:38

Wat een leuk stoeltje <3

Door Tweakers user Ivos, woensdag 14 april 2010 12:52

@Vistu: waar je keuzeruimte krijgt kiezen voor niet technische vakken (minor, keuzevakken). Vakken als dynamica 2 is inderdaad doorbijten. Voordeel van de Uni. Twente is dat veel vakken in combi met projecten worden gedaan, dat gaf vaak in de projecten in ieder geval de vrijheid om je vooral bezig te houden met het deel dat je leuk vindt (bijvoorbeeld model bouwen of naar alle processen om het product heen kijken). Terwijl je dat aan het doen bent, steek je vaak toch meer op van de echt technische vakken dan je verwacht :) Maar weet niet hoe dat in Delft geregeld is?

Verder ben ik wel erg tevreden over de masterrichting Production Management, wl behoorlijk niveau, maar niet t :9

Wat ik me afvraag over de Uni. Colleges: omdat je juist vaak geconcentreerd woont, en ook nog eens zulke fanatieke mensen hebt die erg veel tijd in de studie steken: hoeveel ruimte daarbuiten is er dan nog om jezelf te ontwikkelen (de student uit te hangen :)? Zal wel per persoon varieren, maar ken weinig ervaringsverhalen.

Door Tweakers user rapture, woensdag 14 april 2010 13:35

Internet, laptop, tafeltje, goede stoel, bed, klaar.
Dit is inderdaad het basispakket en de rest zijn extra's.
  • Eigen koelkast is handig om voedselverdwijningen te reduceren. Kotgenoten zoeken weleens naar "free food".
  • Fritketel is afhankelijk van de kotbaas. Ze zitten meestal niet op fritkotgeur en brandgevaar te wachten. Als je geen fritketel mag gebruiken, dan gooi je de olie wel in een grote pan.
  • Croque machien (tosti-ijzer) op je koelkast is handig om de supply chain erg kort te maken. Stoel omdraaien, ham/kaas uit de koelkast, brood beleggen en in het croque machien steken. Is het brood, ham of kaas wat ouder, geen probleem, de beestjes worden wel gaar en dood.
  • Televisie heb ik niet en tv-kijkuren zakt toch tov online-uren. Desnoods leggen de studenten wat geld samen om een gemeenschappelijke televisie uit de kringloop te halen. Hierdoor ontstaat er load balancing in de keuken. Om 18 uur koken de studenten die programma x willen zien, om 19 uur programma y en om 20 uur programma z.
  • Pizza/lasagna-oven en elektrisch fornuis is afhankelijk van de keukenuitrusting op het adres. Normaal gezien brengt een student geen fornuis of oven mee. Tenzij als je al een half jaar geen pizza van dichtbij gezien hebt. Dan fiets je nog snel naar de Aldi voor een goedkope combi-magnetron.

Door Tweakers user Lampiz, woensdag 14 april 2010 14:07

Ik ben jaloers :(, ik wil ook op kamers maar wegens de huidige situatie van mijn vader is dit op het moment onmogelijk. Ook financieel is t voor mij niet rendabel om op kamers te gaan. Moet toch een beetje kijken naar quality of life h. Dus ik kan alleen maar jou geluk wensen. En veel plezier natuurlijk :D.

Ik wacht nog even de decentrale selectie van me hogeschool af :D volgende week brief in de bus, keihard campen dus :D.

Door Tweakers user MeltedForest, woensdag 14 april 2010 14:52

@de personen die roepen dat een frituur verplicht is:

Mannen, je kan ook in je oven patat en snacks bakken hoor!

Frituur:
+ Snel klaar
- Vetter (en daardoor ongezonder)
- Die dingen worden smerig en zijn kut om schoon te maken, olie/vet verversen is een hel.

Oven:
+ Geen vieze vetbende
+ Gezonder
+ Je kamer stinkt niet naar frituurpan
- Duurt langer
- Ovenfriet is duurder dan 'gewone' patat

Misschien zijn er meer +/- punten aan beide vormen, maar dat moeten jullie dan maar even toevoegen :P

Door Tweakers user bobwarley, woensdag 14 april 2010 15:09

Condooms op een studentenkamertje mogen ook niet ontbreken O-)

en een goeie headset is wel zo sociaal, zodat je niet altijd de buren hoeft lastig te vallen met jouw (games)muziek. En een leuk schilderijtje/poster aan de muur is ook nooit mis.

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 april 2010 15:14]


Door Tweakers user YPACCuitVenlo, woensdag 14 april 2010 15:20

Wat nu condooms, zorgen dat je gezonde meisjes pakt die nog maagd zijn nooit geen gezeik met condooms

Door Tweakers user tilburgs82, woensdag 14 april 2010 15:21

@ MeltedForest

ovenfriet is smerig, dat het ongezonder is maakt niet uit. Liever wat minder en lekker dan meer en vies ;)

Frietpan schoonmaken is makkelijk. Maar dan moet je wel een goede hebben, waar zo'n schoonmaak/uitlek tuitje aan zit. Display bedekken met vershoudfolie en ding blijft perfect schoon. Kost wel wat meer, maar dan zit je niet elke keer te kutten.

En in de frietpan kan je ook kroketten en dergelijke (lekker) bakken.

Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 14 april 2010 16:15

@YPACCuitVenlo: we komen niet allemaal uit Venlo.

Door Tweakers user rapture, woensdag 14 april 2010 16:45

Zolang er geen zwarte roet spikkels/stippen op je fritten/frieten te zien is, dan is er weinig aan de hand. Om de stank buiten te houden en brandgevaar in te perken (op afstand van het hoofdgebouw houden), kan je de fritketel ook outdoor of in een tuinhuisje/buitenhokje/... plaatsen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 april 2010 16:46]


Door Tweakers user Joe-star, woensdag 14 april 2010 17:57

het scheelt zeker als je al je keukengerei niet hoeft te kopen, al is dat met een paar honderd euro en een ikea in de buurt ook zo geregeld. in veel studentenhuizen mag je niet eens koken op je eigen kamer, eerlijk gezegd een goede regel. een magnetron is uiteraard wel ideaal, net als een tosti ijzer, al kan je net zo goed zonder. het is trouwens niet echt rendabel om enkel voor jezelf te gaan frituren. een gemiddelde frituurpan verbruikt 1900 watt...

aan sommige dingen zal je niet zo snel denken als je op jezelf gaat wonen. een strijkbout bijvoorbeeld, of blijft je moeder je kleren wassen? :p en in een gedeeld huis heb je wellicht de beschikking over een stofzuiger. trouwens. 12m2 is groot zat voor n persoon. mag je blij mee zijn als je dat kan krijgen (en voor een normale prijs)

Door Tweakers user Deurges, vrijdag 16 april 2010 17:25

Frituurpan kun je best zonder als je kunt koken.. En wilt koken natuurlijk... Als je geen sporter bent, ach who cares :p

En als je je stroom toch inc. hebt, wat boeit het dan hoeveel dat ding verbruikt ;)

Reageren is niet meer mogelijk