Does a high IQ mean more than the ability to make intelligence tests really well? en

By Vanx on Monday 2 May 2011 05:39 - Comments (13)
Category: School, Views: 4.518

http://www.toonpool.com/user/997/files/intelligence_testing_next_room_431105.jpg

Does a high IQ mean more than the ability to make intelligence tests really well?

“Suppose you're on a game show, and you're given the choice of three doors. Behind one door is a car, behind the others, goats. You pick a door, say #1, and the host, who knows what's behind the doors, opens another door, say #3, which has a goat. He says to you, "Do you want to pick door #2?" Is it to your advantage to switch your choice of doors?” (Savant, 1990)

This famous problem is known as the Monty Hall problem. It has gained a lot of publicity when Marylin Vos Savant wrote about it in her blog. Marylin Vos Savant is the person with the highest IQ (intelligence quotient) and is listed in the Guiness book of world records. She claimed the answer is “Yes, you then have 2/3 chance to win”, which led to great controversy in the math world (wikipedia has beatiful proof, "from the book"). People with high IQs would not accept this unintuitive answer, while the explanation is understandable for most high school students. I have always wondered if this Marylin is also the smartest person in the world. Therefore making a link between a high IQ score and intelligence, which proves untrue as I will explain later. I will also explore another interesting aspect of the IQ, the so-called Flynn effect. The Flynn effect says that the IQ of an average person rises with about 5 points every decade.

Let me first explain how IQ is measured. An IQ test is a test devised to measure someone’s intelligence. It has a very flat learning curve and therefore one should not be able to train for the test. The test is standardized to have an average of 100 with a standard deviation of 15 points, at the moment it's made. This means that when one scores 115 points one belongs in the top 32%. If one scores two standard deviations from the average (130), then this person is 95.4% percentile. (Wikipedia, 2011) Most IQ tests involve finishing rows in a logical order, filling in words and testing spatial abilities.
Click the more link to continue reading on my university blog. My grade is dependent on the amount of hits and the time you stay on the page. :)

Of course the full blog will be posted here, when the grades are given! Remember that the audience for this blog is not the average Tweaker, so some parts may seem too easy...

Volgende: The big battle: Mac OS X vs Windows. 04-'11 The big battle: Mac OS X vs Windows.

Comments


By Tweakers user theepot, Monday 2 May 2011 06:50

Als je er een cijfer voor krijgt: let op je Engels. Het is soms erg 'Nederlands' en let daarnaast op het kommagebruik, dat in het Engels niet helemaal hetzelfde is als in het Nederlands. Een opmerking die eigenlijk vooral relevant is omdat het Engels verder goed in elkaar steekt. De puntjes op de 'i', om het maar zo te zeggen :)

[Comment edited on Monday 2 May 2011 06:58]


By Tweakers user Cybje, Monday 2 May 2011 08:04

Ik vind het een beetje een abrupt einde. De ene zijde wordt wel belicht (dus dat IQ tests eigenlijk nutteloos zijn), maar de andere zijde krijgt praktisch geen aandacht. Dat is op zich niet heel erg, maar dan is het wel handig om ergens een mening of conclusie te plaatsen.

Ik had echt nog een lap tekst erachteraan verwacht en toen stopte het ineens :) Maar goed, misschien dat de opdracht wel was dat de tekst vrij kort moest zijn?

By Tweakers user IStealYourGun, Monday 2 May 2011 08:36

Misschien de volgende keer eens een paper schrijven hoe het aantal hits en tijd een bewijs kan zijn van kwaliteit en een verantwoording van je punten. Want volgens mij kan je op deze manier het verhaaltje van sneeuwwitje en de 7 dwergen daar neerplanten en dan nog de beste van de klas worden als je maar genoeg mensen overhaalt om te klikken. (om nog maar te zwijgen dat je dat met een script kan automatiseren).

Dit is trouwens niet negatief bedoeld, ik ben daar echt naar benieuwd. Zeker voor een universiteit is deze manier van werken vrij vreemd.

[Comment edited on Monday 2 May 2011 08:37]


By Tweakers user Floppus, Monday 2 May 2011 08:40

@cybje: Dat is de teaser om je naar het andere blog te krijgen ;)

Als het cijfer puur komt uit hits en lengte van bezoek, dan heb je er wel een hoop voor moeten doen om wat te halen, terwijl je statistisch gezien beter je pagina had kunnen vullen met porno ;)

[Comment edited on Monday 2 May 2011 08:41]


By Tweakers user mux, Monday 2 May 2011 08:57

Als je veel hits wil krijgen moet je niet op tweakers zijn. Ik heb een maandje geleden een scraper geschreven voor tweakblogs waarin ik alle meestgelezen blogs op een rijtje had staan, inclusief de origine (voor zover ik dat kon vinden) van de hits; veel/de meeste blogs met meer dan 5k hits (en zelfs een groot aandeel met meer dan 3k hits) kreeg z'n views door externe links op relevante sites. Voor mij was dat bijvoorbeeld Hackaday, voor jou is dat wellicht een studentenblaadje (weet niet precies welke dat in A'dam is).

Door de manier waarop tweakblogs is opgezet krijg je zelden vanzelf meer dan 2k hits, ongeacht je onderwerp.

Maar het grootste probleem voor jou is dat je eigenlijk niks zegt. Alles wat je zegt is op Wikipedia te vinden; het is bovendien een opsomming van feiten zonder nieuw inzicht. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld YellowOnline die zojuist een verhandeling heeft gepost over de etymologische verschillen tussen Nederlands poepen en Belgisch poepen, zie je dat dat stukje nagenoeg even kort is, maar wťl een nieuw inzicht biedt. Zijn blog zal ook ongetwijfeld populairder zijn.

Dus, zorg dat je gelinkt wordt en zorg dat je iets te vertellen hebt. Daar komt het op neer.

By Tweakers user Adion, Monday 2 May 2011 10:03

Ik vind het ook maar een mager artikel. Gebaseerd op 1 vaststelling trek je nu het besluit dat IQ geen goede maat van intelligentie is.
Een snelle blik op wikipedia leert mij echter dat IQ toch voor een stuk verband houd met verschillen in inkomen, soort werk en gezondheid. Hoewel een IQ test ongetwijfeld niet perfect is, lijkt het er dus toch op dat het ook weer niet een totaal nietszeggend getal is.

By Tweakers user BeerenburgCola, Monday 2 May 2011 10:37

Toch effe reageren:

"People with high IQs would not accept this unintuitive answer, while the explanation is understandable for most high school students"

Academische nitpick:

De zin klopt letterlijk wel, maar is misleidend. De meeste mensen "would not accept this unintuitive answer", niet alleen die met hoog IQ, maar snappen 'm pas nŠ de uitleg.

Pas als je netjes de statistiek doet, die elke middelbare scholier kan doen, dus ook die met hoog IQ, begrijp je waarom. In deze zin suggereer je dat juist mensen met een hoog IQ dit antwoord "intuÔtief" niet snappen, terwijl ze dit misschien wel zouden moeten inzien.
Mensen met een laag IQ interesseerd het gewoon niet. :-), maar dit terzijde.

Dit is meer een verschil tussen 'slim zijn' (hoog IQ?) en 'statistisch geschoold' zijn.
Statistiek heeft wel meer van zulke tegen intuÔtieve voorbeelden.

Hogere wiskunde moet je leren. De snelheid waarmee je dit leert zegt iets over je IQ, niet het absolute niveau van je kennis.

[Comment edited on Monday 2 May 2011 11:10]


By Tweakers user Tazzios, Monday 2 May 2011 10:49

Hier is nog uitleg waarom het beter is deur 2 te kiezen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Driedeurenprobleem

[Comment edited on Monday 2 May 2011 11:02]


By Tweakers user Cybje, Monday 2 May 2011 11:10

Floppus schreef op maandag 02 mei 2011 @ 08:40:
@cybje: Dat is de teaser om je naar het andere blog te krijgen ;)
Die had ik wel gevonden :) Maar als je op 'More' klikt is het artikel amper langer, maar 3 alinea's.

By Tweakers user sypie, Monday 2 May 2011 11:18

Je IQ kan nog zo hoog zijn maar de mensen waar ik respect voor heb zijn die mensen die echt iets met hun handen kunnen.

Als iedereen heel intelligent zou zijn en alleen maar lekker met het hoofd bezig zou zijn dan is er niemand meer die daadwerkelijk zorgt dat er dingen gemaakt worden. Daarmee komt dus veel stil te staan.

By Tweakers user RobIII, Monday 2 May 2011 11:25

Die had ik wel gevonden :) Maar als je op 'More' klikt is het artikel amper langer, maar 3 alinea's.
Inderdaad. Om mezelf, inmiddels voor een derde keer, maar weer te herhalen:
Vanx' Stuff: The big battle: Mac OS X vs Windows.
Vanx' Stuff: Hot and happening: the intuitive interface!

Ik vind 't allemaal best interessant maar telkens als ik de link volg krijg ik een mager artikel waar nog veel te veel open eindes in zitten en waar amper dieper op de materie in wordt gegaan... Jammer.

[Comment edited on Monday 2 May 2011 11:26]


By Tweakers user ajakkes, Monday 2 May 2011 12:36

En wat is nu je conclusie en waar baseer je die op?

Dat de IQ test wel een leer-curve heeft omdat na 10 jaar de gemiddelde mens 6 punten beter scoort? En dat hiermee de "irrelevante" claim dat de test een goede test is wordt ontkracht en daarmee de IQ-test waardeloos is?

Ik denk dat je hier een veel beter onderzoek voor kan uitvoeren, welke misschien zelfs al is uitgevoerd: Laat honderd 12-jarige de test maken, laat ze vervolgens 3 maanden lang regelmatig soortgelijke oefeningen maken en doe de test nog een keer. De variabelen kan je mee spelen, maar het komt neer op: Er zal een groot verschil zijn in resultaat als de oefeningen flink ge-oefent worden.

Ik ben erg benieuwd naar het Flynn effect in de periode '92 - '11. Eigenlijk vooral de relatie tussen het Flynn effect en het populair wordende gebruik van IQ-testen.

De IQ-test is een leuke graadmeter maar niet meer dan dat. Je zal in veel gevallen zien dat de test niet het enige is waar naar gekeken wordt.

@Sypie, het meest respect heb ik voor mensen die uitblinken in hun functie. Het klopt dat zonder mensen die iets met de handen kunnen een hoop stil komt te staan, maar er is maar een beperkte groep die daadwerkelijk kan overleven alla "Expeditie Robinson".

By Tweakers user AyeAyeCaptain!, Tuesday 3 May 2011 22:34

Volgens de Mensa site blijkt mijn intelligentie boven het 98ste percentiel te liggen, daarmee zou ik behoren tot de bovenste 2%,
Alleen is de thuistest dan weer niet zo goed als een echte test.

Comments are closed